Presentatie Zaanse verzetsroman in De Waakzaamheid

Louise, vrouw in verzet

De nieuwe roman, ‘Louise, vrouw in verzet’, beschrijft het leven van Louise Ero-Chambon, die samen met haar man Henk Ero, eigenaar was van uitgaansgelegenheid De Waakzaamheid, in Koog aan de Zaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij samen met haar man actief in het Zaanse verzet.

De roman is gebaseerd op historische bronnen, zowel uit familie- als  oorlogsarchieven. Maar ook op getuigenissen van de vrouwen, die met Louise gevangen zaten in het Scheveningse Oranjehotel, Duitse tuchthuizen en vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück.

Het boek is te koop bij Bruna in Zaandam en bij boekhandel Stumpel in Krommenie.

Jeroen Breeuwer, kleinzoon van Louise Ero-Chambon:

‘Zo bijzonder dat de geschiedenis van onze grootmoeder en haar bijdrage aan het verzet, in deze mooie roman is opgetekend. Indrukwekkend hoe we Louise leren kennen, door informatie die uit archieven en getuigenissen is verkregen.’ 

Burgemeester Vreeman neemt eerste exemplaar in ontvangst

Zaterdagmiddag 25 februari presenteert Lida Sanders haar nieuwe roman in restaurant De Vijfde Smaak, in De Waakzaamheid te Koog aan de Zaan. Burgemeester Ruud Vreeman neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Ook familieleden van Louise Ero-Chambon zijn hierbij aanwezig.

Op zondagmiddag 26 februari, in het Zaantheater in Zaandam, is er een tweede boekpresentatie en interview met de schrijfster tijdens de literaire salon van de Zaanstreek. Kaarten en informatie zijn verkrijgbaar via zaantheater.nl of mensdurftelezen.nl.

Ontroerende verzetsroman

Deze verzetsroman speelt zich voor een belangrijk deel af in De Waakzaamheid. Het boek is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Louise Chambon werd in 1891 geboren in de Franse Ardèche en trouwde in 1913, in Parijs, met de Zaankanter Hendrik Ero. Ze droomden van een toekomst in de Franse hoofdstad. Tot de wereldpolitiek alles in duigen gooide. De Eerste Wereldoorlog brak uit: Louise en Henk moesten vluchten voor de legers van de Duitse keizer Wilhelm.

In Koog aan de Zaan maakte het paar een nieuwe start. Het ging hun voor de wind. Ze leefden in welstand en hadden een fijn gezin met drie kinderen. Ze waren de trotse eigenaren van ‘De Waakzaamheid’, het uitgaanscentrum voor de Zaanstreek. Een eersteklas etablissement voor feesten en diners, voor dans-, toneel-, en muziekavonden.

Maar het noodlot sloeg opnieuw toe en de Duitse fascisten bezetten Nederland. Henk Ero besloot al in 1940 om zich te verzetten en werd lid van de Ordedienst, een van de eerste verzetsgroepen in Koog aan de Zaan. Na zijn arrestatie moest Louise haar eigen keuzes maken.

Uit liefde voor haar man verhief ze haar stem. In het belang van haar naasten koos ze voor zelfopoffering. Louise Ero-Chambon en haar man Henk waren lid van de Stijkelgroep, een verzetsorganisatie die na de oorlog landelijke bekendheid kreeg.

Tweede historische roman

‘Louise, vrouw in verzet’, is de tweede roman van schrijfster Lida Sanders. Haar eerste boek ‘Niet het snijden doet zo’n pijn’ verscheen in 2014. Lida Sanders is een geboren en getogen Zaanse. Ze heeft een passie voor het uitpluizen van historisch materiaal om daar vervolgens, in de vorm van een roman, een grote groep mensen mee te raken.