Jo Hellema werd geboren op 24-05-1896 in Zaandam en hij overleed op 10-02-1945 bij Opdam.

Johan Dirk Antoon Hellema (Jo) groeide op in Zaandam in een gezin met vijf jongens. Samen met zijn broer was Jo eigenaar van Hellema Verpakkingen, aan de Oostzijde in Zaandam. Met zijn vrouw en zoon woonde hij aan de Raadhuisstraat 76 te Koog aan de Zaan. Het gevoel voor rechtvaardigheid deed Jo besluiten om mensen te helpen. Toen het gezin van de aardrijkskundeleraar van zijn zoon, de heer Marcus Polak van het Gemeentelijk Lyceum (nu Zaanlands Lyceum), moest verhuizen naar Amsterdam, heeft hij hen meerdere malen geholpen.

Hij zorgde voor proviand en voedselbonnen voor onderduikers en heeft enkele malen vliegtuigbemanningen van Wormerveer en Krommenie naar Amsterdam gebracht. Vanaf ongeveer augustus 1944 was hij verantwoordelijk voor het vervoer van wapens in de kop van Noord-Holland.

In Obdam ging het op 9 februari 1945 mis nadat Jo met een groep verzetsstrijders werd aangehouden door een patrouille Grünen (De Duitse Grüne Polizei) en Landwachters. Eén van de verzetsstrijders had Engelse laarzen aan en dat was de Duitsers opgevallen. De groep werd opgesloten in het raadhuis van Obdam. Bij een uitbraakpoging op 10 februari 1945 werd Jo Hellema doodgeschoten, slecht één van de verzetsstrijders weet te ontkomen.

Jo Hellema is begraven op de Erebegraafplaats Loenen.