Hendrik van Brenk

geboren: 4 november 1915 in Jutphaas
overleden: 17 december 1944 in Wormerveer, 29 jaar oud
burg. staat: gehuwd

Henk van Brenk werkte in de oorlogsjaren als chauffeur/corveeër bij Werkspoor in Utrecht.

Vanaf eind 1942 haalde Van Brenk het illegale blad Het Parool op in Utrecht en verspreidde het in zijn woonplaats Maarssen. Na april 1943 distribueerde hij ook het gestencilde illegale blad Voor God en den Koning. Medio 1943 raakte hij betrokken bij de hulp aan onderduikers (voornamelijk oud-officieren), voor wie hij bonkaarten en Ausweise verzorgde.

In 1944 trad hij toe tot de Knokploeg Maarssen. Met deze knokploeg pleegde hij sabotage aan spoorlijnen en overviel hij het gebouw van de Landwacht, een pro-Duitse Nederlandse paramilitaire organisatie, in Maarssen en het gemeentehuis van Breukelen.

Bij de oprichting van de Binnenlandse Strijdkrachten in september 1944 werd hij aangesteld als koerier bij het onderdeel Vechtstreek. Daarnaast was Van Brenk betrokken bij het ontvangen van wapens op afwerpterreinen.

Tijdens het vervoer van illegale papieren en wapens werd Van Brenk op 7 december 1944 bij een straatcontrole in Maarssen door Landwachters aangehouden. Hij werd gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Hier werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.

Op 17 december 1944 werd hij in Wormerveer met vier anderen doodgeschoten. De fusillade was een represaille voor het laten zinken van een rijnaak, geladen met machines van een papierfabriek uit Wormer, door het verzet de dag daarvoor. Samen met zijn lotgenoten werd Van Brenk in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen. Henk ligt nu op de Erebegraafplaats in Overveen.