Frans Timmermans houdt Willem Arondéuslezing

HAARLEM – Eurocommissaris en eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans houdt op 12 mei 2015 de Willem Arondéuslezing in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Vorig jaar werd de lezing gehouden door Boris Dittrich.

Frans Timmermans is sinds 1 november vorig jaar vicevoorzitter van de Europese Commissie. In die functie is hij verantwoordelijk voor Betere regulering, interinstitutionele verhoudingen, duurzame ontwikkeling en fundamentele rechten.

Voordat Timmermans Eurocommissaris werd was hij onder meer minister van Buitenlandse Zaken, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en Tweede Kamerlid voor de PvdA. Als Kamerlid had hij defensie en buitenlandse zaken in zijn portefeuille.

Eigenzinnig

De Willem Arondéuslezing is door Provinciale Staten van Noord-Holland ingesteld als eerbetoon aan Willem Arondéus (1894-1943) die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het kunstenaarsverzet. In 1943 was hij een van de leiders van de overval op het Amsterdams bevolkingsregister, een actie waarvoor hij, na een schijnproces, in de duinen van Overveen werd terechtgesteld.

Arondéus was eigenzinnig en kwam op jonge leeftijd, indruisend tegen de mores van zijn tijd, openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Zelfs in de liberale kunstenaarskringen waarin hij verkeerde was dit gedurfd en ongewoon.

Arondéuslezing

Doel van de Arondéuslezing is dat iemand uit de wereld van wetenschap, cultuur, journalistiek of religie een lezing houdt met de eigenzinnigheid van Arondéus als inspirerende leidraad

De Arondéuslezing werd in voorgaande jaren gehouden door, onder andere, mensenrechtenactivist, schrijver en oud-politicus Boris Dittrich en journalist Step Vaessen.

Wie de lezing bij wil wonen, dient zich aan te melden via een aanmeldingsformulier op de website van de provincie. Klik hier om direct naar het aanmeldformulier te gaan.

bron: Noordhollands Dagblad, geschreven door Roel van Leeuwen