bevrijding-herdenken-zaanstad-fakkeltocht-wormerveer-discriminatie

Fakkeltocht voor solidariteit, tegen racisme en vreemdelingenhaat

Kerstavond 24 december wordt traditiegetrouw de jaarlijkse fakkeltocht georganiseerd voor solidariteit, tegen racisme en vreemdelingenhaat.

Dit jaar staat de fakkeltocht in het teken van “75 jaar Bevrijding”. Bevrijding van de fascistische Duitse bezettingsmacht, de doelbewuste genocide op specifieke bevolkingsgroepen op basis van geloof en afkomst en de ongekende terreur op al diegenen die daartegen in verzet kwamen.

Ieder jaar lopen mensen op kerstavond in de fakkeltocht door de straten van Wormerveer en Krommenie om aandacht te vragen voor solidariteit en waakzaamheid tegen opkomend racisme en vreemdelingenhaat. Om pal te staan voor artikel 1 van onze Grondwet: iedereen in Nederland wordt gelijk behandeld ongeacht afkomst, geloof, kleur, politieke overtuiging, seksuele geaardheid. Wij herdenken allen die in het verleden opgekomen zijn voor deze waarden en staan in het heden pal voor de bescherming daarvan.

Het belang van herdenken van het verleden is het levend houden van de waakzaamheid in het heden: herdenk in waakzaamheid!

Dit jaar zal de voorzitter van het 4 en 5 mei comité Zaanstad, Onno Hoekmeijer, deelnemen aan de fakkeltocht. Op de stoep van de oude burgemeesterswoning in Krommenie zal hij de toespraak verzorgen.

Het Alkmaars Straat Orkest heeft speciaal voor “75 jaar Bevrijding” diverse liederen geschreven die zij tijdens de fakkeltocht zullen zingen bij de boom op het Arinkplein waar de gedenksteen ligt die in 1955 door de bewoners van Krommenie is aangeboden.*

De fakkeltocht begint 20.00 uur vanaf cultureel centrum de Groote Weiver, industrieweg 1a Wormerveer. Rond 21.00 zijn wij daar terug voor afsluiting door het Alkmaars Straat Orkest.

Voorafgaand is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een maaltijd. Daarvoor is reserveren verplicht via de Groote Weiver, 075-7370100

De fakkels zijn verkrijgbaar voor aanvang van de tocht.

*In 1955 had de echtgenote van de toenmalige burgemeester van Krommenie namens de inwoners een boom geplant aan de Weverstraat ter herdenking van 10 jaar bevrijding. In 2014 werd de boom omgehakt en verdween ook de gedenksteen die daarbij was geplaatst. Op initiatief van de huidige bewoonster van de voormalige burgemeesterswoning is die steen weer teruggevonden. In 2016 is de herdenkingssteen door burgemeester Faber geplaatst opo een nieuwe plek: de boom op het Arinkplein. Zo heeft Krommenie weer haar Bevrijdingsboom met gedenkteken, in de buurt waar 1 van de bekendste verzetsstrijders van de Zaanstreek tot aan zijn dood in 1991 heeft gewoond: Jan Brasser, bekend onder zijn verzetsnaam Witte Ko.