Zijn liefde voor de vrijheid werd hem noodlottig.
Boven staande tekst is de graftekst van Jan Cornelis Gerardus Eshuijs, te lezen op gedenksteen 5 op de Ere begraafplaats te Bloemendaal.
Jan werd geboren op 1 december 1912 te Wormerveer en werd doodgeschoten op 23 februari 1944 in het duingebied te Overveen.
Jan was zelfstandig kapper en woonde in de Krokusstraat 26 in Koog aan de Zaan.
Vrij snel na de bezetting ging Jan het verzet in, verleende hulp aan onderduikers, zorgde voor bonkaarten en geld.
In de loop van 1943 kwam Jan in kontakt met de ‘wilde’ verzetsgroep Koog-Bloemwijk waarvan Jacobus Jozef Heydra de leider was. Krokusstraat werd de vergaderruimte voor de verzetsgroep, waar Jan ook enkele geallieerde piloten verborg.
In januari 1944 was Jan samen met o.a. Jacobus Jozef Heydra betrokken bij een poging een voor de Wehrmacht in aanbouw zijnd vrachtschip in brand te steken op een werf in Zaandam.
Kort daarna werd de verzetsgroep verraden, Jan, Jacobus Heydra, terreincontroleur te Wormerveer, Gerhardus Docter, zelfstandig sportinstructeur te Zaandam en Harm Gerssen, vishandelaar te Koog aan de Zaan werden opgepakt door de Sicherheits Polizei (Sipo).
Op 9 februari 1943 werd de doodstraf uitgesproken en vanuit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans Amsterdam werden de mannen overgebracht naar het duingebied; 23 februari 1944.
En werden neergeschoten.
Jan Cornelis Gerardus Eshuijs, gegraveerd op het monument in Koog aan de Zaan.