Dirk Hendricus Lodewijk Jupijn

geboren: 3 januari 1914 in Alkmaar
overleden: 17 december 1944 in Wormerveer, 30 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: journalist in Alkmaar

Dick Jupijn werkte als freelance-journalist voor de Arbeiderspers, de Alkmaarse Courant en het ANP.  Vanaf 1942 maakte Jupijn een illegaal bulletin met het nieuws dat hij dagelijks noteerde van de Engelse zender. Als journalist kwam hij iedere dag voor berichten op het politiebureau in Alkmaar. De informatie die hij daar kreeg, gaf hij door aan het verzet. Daarnaast hield hij zich bezig met hulp aan onderduikers. Vanaf juni 1944 was Jupijn lid van de Raad van Verzet (RvV); een koepelorganisatie van het verzet. Hij was betrokken bij het verzamelen van inlichtingen over gevaarlijke NSB’ers en het opsporen van verraders.

Vanaf september 1944 was hij lid van de Binnenlandse Strijdkrachten en verzorgde voor deze organisatie een nieuwsbulletin. Daarnaast maakte en verspreidde hij het illegale blad Recht door Zee. Op 10 november 1944 schoot mede-RvV’er Kok in Alkmaar een Landwachter neer. De Landwacht was een pro-Duitse Nederlandse paramilitaire organisatie. Naar aanleiding hiervan dook Jupijn uit voorzorg onder bij familie in Camperduin.

Als gevolg van verraad werd het onderduikadres van Jupijn aangewezen als de vermoedelijke verblijfplaats van Kok. Op 5 december 1944 deed de Sicherheitspolizei er een inval. Niet Kok werd aangetroffen, maar Jupijn, die inmiddels bekend was als vervaardiger van illegale lectuur. Hij werd gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten geplaatst die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.

Op 17 december 1944 werd hij als represaille voor het tot zinken brengen van een rijnaak geladen met machines in Wormerveer met vier anderen gefusilleerd. Met zijn lotgenoten werd hij op bevel van de bezetter begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen. Dick ligt nu op de Erebegraafplaats in Overveen.