Beschrijving

Herdachte groepen: Algemeen, Overig
Ontwerper: Jan Verdonk
Onthulling: 31 oktober 1948

Vorm en materiaal
Het monument in Zaandam (gemeente Zaanstad) is een Frans marmeren beeld van Christus met kroon, rijksappel en scepter op een bakstenen sokkel. Onder de sokkel is een plaquette aangebracht. Het beeld wordt geflankeerd door twee stenen reliëfs. Het reliëf links van het beeld geeft vier knielende mannen weer. Het reliëf rechts van het beeld toont vier knielende vrouwen, waarvan twee met kind. Het geheel is geplaatst op een bakstenen voetstuk.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:
DANK AAN
CHRISTUS KONING
VOOR BEHOUD IN
OORLOGSNOOD
GELOFTE OFFER
3 DEC. 1944

Op het linker reliëf is de letter ‘V’ aangebracht

Symboliek
Christus draagt een kroon, scepter en wereldbol terwijl hij aanbeden wordt door gelovigen en ordegeestelijken.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Sint Bonifatiuskerk aan de Oostzijde nummer 14 te Zaandam (gemeente Zaanstad).

Geschiedenis
Het monument ‘Christus Koning’ in Zaandam (gemeente Zaanstad) herinnert de leden van de Sint Bonifatiusparochie aan de Tweede Wereldoorlog. De Christus Koning-devotie werd in 1925 door paus Pius XI ingevoerd als reactie op de secularisering van de maatschappij. Christus diende als de enige ware koning erkend te worden. Er diende strijd gevoerd te worden in de geest van de middeleeuwse kruisvaarders om de hele wereld voor het katholieke geloof te veroveren.

Het feest van Christus Koning van het Heelal (Domini Nostri Iesu Christi Universorum Regis in het Latijn) is een hoogfeest binnen de Rooms-Katholieke Kerk dat eind november gevierd wordt, op de 34e en laatste zondag van het liturgisch jaar.

Onthulling
Het monument werd op 31 oktober 1948 onthuld, dit is de dag waarop het feest van Christus Koning gevierd wordt. Het werd op 3 december 2014 opnieuw onthuld toen het in de database van Het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad werd opgenomen als oorlogsmonument.

Bronnen
Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.
Clara Bruins, ‘De Sint Bonifatiuskerk. Een honderdjarig Godshuis aan de Zaan’, in: Bulletin van de Stichting Oude Hollandse Kerken 1999, p. 3-25, p. 13.

Bekijk hier de documentaire van Monumenten Spreken gemaakt naar aanleiding van dit monument.