Bernardus Vrolijk
Bernardus werd geboren in Zaandam op 27-02-1912 en overleed op 28 jarige leeftijd in den Haag op 11-05-1940. Ben was grondwerktuigkundige in militaire dienst. Ben zat bij Militair onderdeel 3-V-2 van een luchtverdedigingsregiment . Zie foto onder van het monument op de Gem. Begraafplaats aan de Kerkhoflaan te Den Haag. Rij 4 .
Zoon van Ben Vrolijk is Frans, geboren in 1939.
Hij geeft aan op 14 mei 2013:
Mijn vader was een sportieve en avontuurlijke man. Won veel medailles met atletiek bij de Zaanse club Lycurgus. Record bij hoogspringen tijdlang. Hij trouwde in 1936 en kreeg een zoon. Deed verschillende opleidingen in o.a. houtbewerken, zijn vader was timmerman. In militaire dienst volgde hij een opleiding bij de marine luchtvaartdienst. Hij richtte zich vooral op het grondwerktuigkundig werk, maar vond vliegen ook prachtig. In de mobilisatietijd werd hij gelegerd in Rijswijk, nabij vliegveld Ypenburg.
Op 10 mei volgde daar een bombardement om de luchthaven te vernietigen. Met anderen vluchtte hij weg uit de hangar waar ze bezig waren de vliegtuigen voor te bereiden. De loopgraven in de buurt gaven echter geen dekking tegen de granaatscherven en Ben Vrolijk werd zwaar gewond. De volgende dag overleed hij in het rode kruisziekenhuis in den haag, met 167 andere militairen die stierven bij de slag om den haag (1 van de 3 successen in die dagen) is hij begraven op het Haagse Kerkhof aan de Kerklaan. Daar wordt sinds een paar jaar ook een herdenking gehouden op 10 mei. De Duitsers werden in feite verslagen daar bij den haag en kwamen op 14 mei terug om wraak te nemen met het bombardement van Rotterdam.
Ben Vrolijk staat op drie monumenten; het monument Assendelft bij de Kerk, op onderstaande steen op het Haagse kerkhof en op Soesterberg waar hij herdacht wordt als 1 van de 75 zogenaamde Mei-vliegers. In de oorlog overleden piloten en werktuigbouwkundig personeel worden daar geëerd. Zie onderstaande foto. Over deze groep en hun lotgevallen op Ypenburg zijn boeken geschreven door o.a. Bongers en Peter Gerritse.
Foto links: monument Den Haag / Foto rechts: monument Soesterberg